Eetwinkel

ENNL

Destelbergen, 2011, 1069 m²

De Eetwinkel is de plaats waar fijnproevers van Destelbergen en de wijde omtrek elkaar kunnen terugvinden. Het concept van de zaak is uniek. Je waant je er op een markt in Zuid-Europa, waar je aan allerlei standjes heerlijke artisanale producten kan kopen. Behalve eigen producten die biologisch gekweekt worden op hun boerderij Oosse, biedt de Eetwinkel ook kazen, wijnsoorten, vlees, en een afhaaltraiteurdienst met onder meer huisbereide maaltijden en zelfgebakken artisanaal brood. Ter plaatse kan u ook terecht voor een ontbijt, koffie, een belegd broodje, kleine hapjes en zelfs een uitgebreidere lunch.

Om het unieke concept van de winkel te vertalen naar een passend gebouw werd een sfeer gecreëerd met een knipoog naar zuiderse overdekte markthallen. De verschillende entiteiten zijn los georganiseerd onder deze driedimensionale dakstructuur en zijn ontwikkeld volgens de specificiteit van elk onderdeel in de voedselketen: bakkerij, groenten en fruit, vis, wijn, kaas, salades, charcuterie, beenhouwerij. Daarnaast zijn er, gekoppeld aan deze specifieke entiteiten een aantal plekken voorzien waar men de producten daadwerkelijk kan proeven. Centraal in de winkelruimte is er een bistro aanwezig. De verwerkingsprocessen in de achterliggende productieruimtes zijn zichtbaar vanuit de winkelruimte.

Om het beoogde tentendak op een fijne manier te realiseren was de keuze voor staal vanzelfsprekend. Het basisidee, een omgekeerd paraplusysteem op ronde zuilen die een driedimensionaal geheel vormen, werd door Util struktuurstudies uitgewerkt.
Het dak bestaat uit ronde stalen kolommen (die tevens dienst doen als regenwaterafvoer) met daarop een samenwerkend geheel van staalplaten en versterkende vinnen. De uitdaging lag ook bij de uitkragende luifel vooraan, die de overgang van buiten naar binnen natuurlijker maakt. Het dak werd in grote delen in de ateliers van de aannemer geprefabriceerd, zodat een snelle en eenvoudige montage op de werf mogelijk werd. Het geheel werd brandwerend geschilderd en stalen platen zijn geperforeerd zodat ze, samen met het bovenliggende akoestisch doek, voor een uitstekende akoestiek in de open winkelruimte zorgen.

Het project is een compositie van natuurlijk en gemanipuleerd, van licht en duisternis, van zien en gezien worden, van geluid en stilte, een beleving rond voedsel.

 

Food store.
Destelbergen, 2011, 1069 m²

 

Staalbouwwedstrijd
Viega Journaal

 

Eetwinkel is the venue to meet for gourmets of Destelbergen and the surrounding area. The store’s concept is unique. You have the impression of strolling on a south-European market where you can taste and buy lovely artisanal products.

Apart from its own products that are organically grown on its farm Oosse, Eetwinkel also offers a variety of cheeses, wines, meat products and a gourmet  take-away service with homemade meals and home-baked artisanal bread. Eetwinkel is also the right place for breakfast, coffee, sandwiches, small snacks and even a more elaborate lunch.

 

To translate the shop’s unique concept into an appropriate building, an atmosphere with a wink to the southern covered market halls was created. The various entities are loosely organised under a three-dimensional roof structure and were developed according to the specificity of each part of the food chain: bakery, vegetables and fruit, fish, wine, cheese, salads, cold cuts and butchery. You can taste the wine and foods at spots nearby. A bistro is located at the centre of the store. From the retail space, you have a view on the handling in the production areas.

 

The use of steel was the logical option for constructing the intended pavilion roof in a fine way. The basic idea – an inverted umbrella system on round columns forming a three-dimensional whole – was developed by Util Struktuurstudies.

 

The roof consists of round steel columns (also serving as a rainwater drainage system) topped with a cooperating whole of steel sheets and reinforcing fins. The construction of the protruding canopy at the front, making the transition from outside to inside more natural, was an additional challenge.

Large parts of the roof were preconstructed at the contractor’s workshop, thus enabling a fast and simple assembly on the building site. Fireproof paint was applied on the whole and steel sheets were perforated to provide excellent acoustics in the open retail space, in conjunction with the acoustic fabric above.

 

The project is a composition of naturalness and manipulation, of light and darkness, of watching and being watched, of sound and silence; it is a genuine food experience.