Rodetoren

ENNL

Gent, 2013, 85 m²

De bescheiden hoekwoning, daterend uit de 19e eeuw, is gelegen in de binnenstad van Gent aan de Rodetorenkaai met zicht op de samensmelting van de Schelde en de Leie. Op alle niveaus heeft men een uniek uitzicht op deze Portus Ganda.

Verticale dakuitbouwen vormen een hedendaagse expressie in contrast met de neoclassicistische wit gepleisterde lijstgevel. De vorm van deze dakkapellen is het resultaat van het doortrekken van de bestaande gevelorganisatie. De afmetingen van de ramen in de gevel eronder werden overgezet in het dakvolume waarbij het linkse raam werd doorgetrokken tot in de nok, als verticaal element op het verticale huis, als een baken.

Deze dakuitbouwen halen hun inspiratie uit de verticaliteit die duidelijk aanwezig is in de omgeving.

Omwille van het fijne uitzicht zijn de keuken, eetplaats en zitruimte op de tweede en derde verdieping ondergebracht, en de slaapkamers op het gelijkvloers en de eerste verdieping. Zo is er geen inkijk in de leefruimtes en hoeven de ramen niet verduisterd.

De oppervlakte werd optimaal benut zonder aan open- en lichtheid in te boeten, door een logische organisatie van de ruimtes, op maat gemaakte kasten en meubels, zoals ook op een boot elke cm² wordt benut.


Alle materialen die gebruikt werden zijn bewust en doordacht uitgezocht met het accent op duurzame, eerlijke, natuurlijke en ecologische eigenschappen. Er is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van gerecycleerd steigerhout (bootaanlegsteigers) voor de vloeren en de eetplaats. Dit als verwijzing naar de locatie (haven) van het huis, maar ook om de gewenste brute afwerking te verkrijgen.

Om het ruimtelijk gevoel in dit kleine huis te vergroten is alles consequent in wit uitgevoerd. Muren, plafonds, trappen en inrichting. Met de structuur van de vloeren zichtbaar, het behouden van de oude bestaande trap en het juist kiezen van natuurlijke materialen en 'warme' verlichting- voelt het huis gezellig en warm, ondanks dat alles wit is. De uitdaging bestond erin de minimaal beschikbare ruimte in dit kleine rijhuis zo maximaal mogelijk te benutten. De nieuwe inrichting optimaliseert de woonpotentie op deze plek.

 

Private house, refurbishment.
Gent, 2013, 85 m²

 

Belgium Building Award 2013
Belgian Prize for Architecture 2013
De Standaard Wonen
A+
Afasia

 

Photographs: Cafeine

 

The modest corner house, dating from the 19th century, is situated in the center of Ghent overlooking the historic merging of the rivers Schelde and Leie. On every floor the house has a unique view on this Portus Ganda.

 

Vertical extensions of the roof form a contemporary expression in contrast to the neo-classicistic white stucco cornice. The shape of these dormers is the result of extending the existing façade structure. The dimensions of the windows in the façade beneath were transferred in the roof volume in which the left window was extended up to the roof-ridge, as a vertical element on top of the vertical house: as a beacon. These roof extensions get their inspiration from the verticality, which is clearly present in the environment.

 

Because of the fine views , the kitchen, dining room and living room are located on the second and third floor; while the bedrooms are on the ground floor and the first floor. This ensures a lot of privacy in the living areas and accordingly the windows don’t need to be blinded.

 

The optimal use of the minimal surface of the house was created without compromising in openness and lightness. Every corner of the house is used, like on boats, every cm2 is utilized.

 

All materials that are used are consciously and thoughtfully chosen with an emphasis on sustainable, honest, natural and ecological properties. For example, recycled wood from old piers is used for the floors and the dining room. This as a reference to the location (port) of the house, but also to obtain a desired brutal completion.

 

To enlarge the spatial feeling in this tiny house, everything inside is executed in white. The walls, the ceilings, the stairs. Nevertheless -with wooden beams of the ceiling visible, by renovating the old spiral staircase, carefully selecting warm illumination and by using natural materials throughout- the house feels cozy and warm; although everything is completely white.

 

The challenge was to utilize the minimal available space in this small house to a maximum, the project thus tries to optimize the living potential in this specific compact place.