Shutterflats

Group house, 12 units.
Waregem, 2016, 850 m²

 

In uitvoering.

 

Het gebouw is zo opgevat dat alle appartementen zuidelijk georiënteerd zijn en uitkijken op het groene binnenplein tussen Villa d’Longueville en Avalon. Verschuifbare shutters, in houten verticaal open lattenwerk, verzorgen privacy, optimale bezonning en klimaatcontrole.

 

De gevel is geen statisch gegeven, hij verandert voortdurend. Hij wordt medebepaald door de bewoners, door het moment, door de seizoenen, dag en nacht, zodat leven en gebouw in elkaar overvloeien.

 

De bewegende schermen zorgen enerzijds voor intimiteit op het terras, dienen als zonnescherm, als privacy scherm op de drukke spitsuren en fungeren anderzijds als dynamische factor van het gebouw.  Zo ontstaat er een relatie met de stad gekoppeld aan een optimale gebruikswaarde voor de bewoners.

 

Ieder appartement beschikt over een open eet- en leefruimte die via een driedelig schuifraam toegang geeft tot het terras, dat zuidelijk georiënteerd is. Deze glazen zuidgevel zorgt voor een overvloed aan lichtinval en kijkt uit op het nieuwe plein met grote honderdjarige bomen. De buitenzijde van het terras wordt voorzien van fijne schuifpanelen met houten verticale verdeling. Dit zorgt voor de nodige zonnewering en privacy, maar geeft het appartement bovendien een unieke dynamische sfeer.

 

Het gebouw gaat een relatie van geven en nemen aan met zijn omgeving. Er ontstaat een schemerzone tussen openbaar domein en gebouw. De inkomhal maakt deel uit van het stedelijk circuit.

 

Een plein wordt gevormd tussen de Shutterflats, residentie Avalon en de historische Villa. Deze voormalige “Villa Gernay”, opgetrokken in 1904, werd door Delmulle Delmulle Architecten gerestaureerd en verbouwd voor costumier Kristof D’Hondt. Het engagement is veel originele elementen van de villa te behouden, en dit aan te vullen met nieuwe hedendaagse componenten.

 

De Shutterflats gaan een fascinerende en innige relatie aan met deze historische villa.