Liberale Kring

Group House, Refurbishment
Ninove, 2015

 

Competition.

 

Oriëntatie

De achterbouwlijn van de site is zuidwest georiënteerd. Dit is voor ons de reden om de nieuwbouwappartementen naar de autoluwe straat (Vestbarm) te oriënteren. Zuidwest gerichte terrassen zijn ideaal, zeker voor starterwoningen, want ze genieten van ’s middags tot ’s avonds laat van zonlicht, de periode waarin zij voornamelijk thuis zijn.

De nieuwbouwappartementen naar de straatkant oriënteren heeft een bijkomend voordeel dat de privacy tussen het bestaande gebouw (met de lofts en de zaal) en de nieuwbouw aanmerkelijk verbeterd. De lofts zullen immers ook naar de achterkant georiënteerd worden (terras en tuin).

 

Niveaus

De site heeft merkwaardige niveauverschillen. Interessant. Op het bestaande laagste niveau kunnen we parkeerplaatsen inrichten, zonder graafwerken te moeten uitvoeren. Door het nieuwbouwvolume vervolgens net voldoende boven het niveau van de Vestdarm te laten zweven zodat men eronder kan (2m15), krijgen we een interessante wisselwerking tussen deze hoogtes. Er ontstaat een doorzicht vanuit Vestdarm op het groene binnengebied, zonder al te veel de privacy te schaden. Op deze manier activeren we de charmante straat en het aanpalend schooltje.  De hellingen naar de onderliggende parkeerplaatsen is tevens ideaal voor wagens en fietsers.

Het gelijkvloers van bestaande gebouw (Liberale Kring) ligt redelijk hoog ten opzichte van dit lagere binnengebied. Wij verhogen een zone achter het gebouw, om in te richten als privaat terras en tuin van de lofts. Dit creëert een rand tussen de achterkant van het bestaande gebouw en de nieuwbouw.

Onder de nieuwbouw wordt een betonnen volume ingeplant, met dezelfde hoogte als deze terrassen en tuinen van de lofts, die fungeert als inkomzone voor de nieuwbouwappartementen.
De aanwezige niveaus worden alzo versterkt, en komen meermaals terug doorheen de site.

 

Het bestaande gebouw.

Voorkomen

Alle verbouwingswerken situeren zich binnen het bestaande volume en gevelopbouw, zodat quasi alles van de originele interieurelementen behouden kan blijven, zoals (sier)plafonds en lambriseringen. Aan het uiterlijk wordt quasi niet geraakt. De voorgevel blijft onveranderd, de bestaande gevel wordt gerestaureerd en de achtergevel in veldovensteen blijft behouden.

 

Toegankelijkheid

Via de bestaande toegangsdeur komt men via de gang (met enkele treden die nu voorzien wordt van een kleine plateaulift voor mindervaliden) naar het originele trappenhuis dat alle niveaus bedient. Door verplichting inzake toegankelijkheid (inrichting publieke functie), moet de bestaande houten trap wijken voor een nieuwe lift- en trappengeheel. Dit wel integraal binnen het bestaande volume. Om in deze ruimte voldoende licht te behouden stellen wij een centrale glazen lift voor waarrond opnieuw een houten trap wentelt, zoals in Art Deco herenhuizen.

 

Renovatie

Binnen de bestaande gebouwschil, die onveranderd blijft, willen we een respectvolle update voorzien. Het gebouw wordt op het gelijkvloers langs binnen naar hedendaagse normen geïsoleerd met een dampopen cellenbeton systeem. Op de verdieping worden de gevels niet geïsoleerd vanwege het karaktervolle interieur. Door nieuwe ramen, een extensief geïsoleerd plafond, vloer en dak en een hierop aangepast verwarmingssysteem (vloerverwarming) en ventilatiesysteem zal er echter een meer dan aanvaarde isolatiewaarde gegenereerd worden.  In de voorgevel worden de ramen vervangen door grote opengaande glaspartijen met houten profilering langs de buitenkant wit geschilderd. Langs de binnenkant en in de achtergevel worden de ramen voorzien in natuurlijk vergrijzend hardhout, die uitstekend passen in de bestaande baksteen achtergevel.

Door met ventilatiesysteem D te werken kunnen we roosters vermijden, en een beter akoestisch klimaat garanderen. Om een goede akoestische scheiding tussen zaal en lofts te voorzien, werken me met een zogenaamd zwevend vloer systeem, afgewerkt met een natuurlijke parketvloer in de zaal.

De lofts op het gelijkvloers hebben in de voorgevel grote vaste ramen met witte profilering zonder onderverdeling. Dit om een kleine visuele update te voorzien, en een akoestisch optimale buffer naar de straat. Aan de achterkant hebben ze dubbel opendraaiende houten ramen die drempelloos uitgeven op een privaat terras en tuin.

 

Residentie.

De nieuwbouw voorziet appartementen met twee belangrijke gevels: een open zuidwestelijke gevel aan de straat en een eerder gesloten noordoostelijke gevel aan het groene binnengebied.

De leefruimtes en keukens liggen aan de zuidwest georiënteerde (middag tot avondzon). Vestdarm, en geven uit op een twee meter diepe wintertuin. Deze wintertuin geeft elke unit de mogelijkheid buiten te wonen, zonder beperkingen. Door de glazen buitenschil kan de temperatuur onder controle gehouden worden, waardoor de functionaliteit zowel in de zomer als in de winter wordt gegarandeerd. Dit is optimaal voor kleine appartementen: het terras is namelijk geen verloren oppervlakte. Meer nog, we laten de toegangsdeur op deze wintertuin uitkomen, zodat deze als tegelijk als inkomhall kan fungeren (en zo geen bruikbare oppervlakte te verliezen). De dubbele gevel komt tenslotte ook de privacy ten goede. Er worden uniforme gordijnen voorzien.

Deze appartementen met private buitenruimtes brengen de leefomstandigheden een stuk dichter bij leven in een vrijstaande woning. Een open lichtrijke toegang (zoals een straat) leidt via een voordeur naar een wintertuin (voortuin) die uitgeeft op de open woning.

De slaapkamer en badkamer liggen aan de noordoostgevel (ochtendzon), en hebben alle grote opendraaiende ramen. Deze achtergevel wordt, in tegenstelling tot de open glazen voorgevel, uitgevoerd in bruinrode baksteen, in relatie met de achtergevel van het bestaande gebouw. Met natuurlijk vergrijzende houten ramen uitgevoerd, draagt dit bij tot een ensemble van de nieuwbouw en het bestaande pand.

Alle appartementen worden voorzien van hedendaagse –energiebesparende- technieken. Elk appartement heeft afzonderlijk een hoogrendement gaswandketel en een ventilatiesysteem, zodat het onderhoud (eventueel zelf) gemakkelijk gedaan kan worden. De technieken zijn voorzien in bergingen in de appartementen zelf.

Onder het gebouw worden 8 parkeerplaatsen voorzien en een volume met een grote fietsenberging (20 fietsen), afvalberging en tellerlokalen.

 

Ensemble.

De gebouwen gaan een relatie van geven en nemen aan met zijn omgeving. Er ontstaat een schemerzone tussen openbaar domein en gebouw. De inkomhal maakt deel uit van het stedelijk circuit.

Op de verdieping van het bestaande pand komt een karaktervolle historische zaal  met eronder twee woongelegenheden. Het engagement is om zoveel mogelijk originele elementen van het gebouw te behouden, en dit aan te vullen met nieuwe hedendaagse componenten.
De bestaande voorgevel wordt gerestaureerd. Ook de baksteengevels aan de achterkant worden hersteld.

Het nieuwe gebouw zal een fascinerende en innige relatie aangaan met het historische gebouw en met de karaktervolle dreef waaraan ze ligt. Doorheen materialisatie, maar ook door zijn doordachte inplanting en oriëntatie.