Villa Gernay

 

 

Waregem, 2015, 526 m²

 

Het project betreft een verbouwing van het typische bouwwerk Parkhotel-restaurant Groenhove, vroeger Villa Gernay of Villa Madeleine genoemd. Villa Gernay wordt nu volledig gerenoveerd en er worden twee appartementen en één commerciële ruimte in onder gebracht.

Alle verbouwingswerken situeren zich binnen het bestaande volume. In de achter- en zijgevel worden een aantal nieuwe gevelopeningen gemaakt inherent aan de functies die erachter liggen zoals leef- en eetruimtes. Deze voorzien de binnenruimtes van voldoende licht.

 

Er is gekozen om slechts 2 appartementen en een commerciële ruimte te voorzien, zodat een groot deel van de originele interieurelementen behouden kunnen blijven, zoals (sier)plafonds en lambriseringen. Ook de hoge plafonds blijven bewaard.

 

Aan de zuidkant wordt aan de openingen op ieder niveau een ruim buitenterras voorzien en aan de noordgevel wordt een liftkoker voorzien.

Het engagement is zo veel originele elementen van de villa te behouden, en dit aan te vullen met nieuwe hedendaagse componenten. Aan het uiterlijk van de villa wordt quasi niet geraakt. De voorgevel blijft onveranderd. Via de oorspronkelijke toegangsdeur komt men in een trappenhuis dat alle niveaus bedient.

Door het behouden van de sfeer, de specifieke volume- opbouw en inplanting en de materialisatie (natuurlijke en duurzaam ogende materialen) worden de werken naadloos geïntegreerd met elkaar en in de omgeving.