Zorgcampus Ravelijn

 

Residential Care Center
Zoutleeuw, 2016, 7150 m²

 

Competition laureate.
Under Construction.
Planorganisatie en gevelpatroon zijn nauwkeurig in elkaar gezet op basis van organiserende lijnen die minutieus zijn uitgedokterd om een ultieme gebruikswaarde en belevingswaarde van het gebouw in zijn omgeving te garanderen.

 

Uiteindelijk resulteert dit delicaat en secuur opgebouwd geheel in een evidente en bruikbare structuur. Planopbouw, gevelopbouw, doorsnede, organisatie, circulatieassen zijn elementen van eenzelfde strikt systeem en zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar en vormen een sterk geheel.

 

Relatie en toegang

 

Het binnenkomen in het woonzorgcentrum gebeurt heel natuurlijk. Via de Diesterpoort komt men op een binnenplein die uitgeeft op een centrale inkomhall met daaraan gekoppeld de (onthaal)bureaus en een kapsalon. Van hieruit kan men naar links, naar de leefgroepen voor zorgbehoevenden (woonzorgcentrum, herstelverblijf en kortverblijf) of naar rechts, naar de assistentiewoningen. Op deze wijze zijn deze gekoppeld, maar toch afzonderlijk.

 

Bij het binnenkomen op het genoemde binnenplein is de relatie met de bar en restaurant heel sterk gemaakt. Deze lopen als het ware in elkaar over door middel van transparantie en identieke materialisatie. Een terras, gekoppeld aan dit binnenplein, versterkt deze relatie nog meer.

 

 

Centrumfuncties

 

De centrumfuncties zitten rigoureus centraal tussen de twee bovenstaande entiteiten. Alle centrumfuncties zitten op één bouwlaag (gelijkvloers).

 

Alle leveringen, opslag, archivering, keukens, personeelsruimtes en zo meer kunnen rechtsreeks bediend worden van buitenaf zonder gebruik van goederen- of personenliften. De leveringen gebeuren bovendien via een tweede binnenplein zodat het woonzorgcentrum zelf minimaal moet gestoord worden. Een bijkomend voordeel van het centraal plaatsen van de centrumfuncties is het elimineren van (donkere en lange) gangen. Elke kamer ligt relatief dicht bij alle voorzieningen.

 

 

Woonzorgcentrum, centrum voor herstelverblijf en centrum voor kortverblijf.

 

De kamers van het woonzorgcentrum, kortverblijf en herstelverblijf hebben uitzicht op de landelijke omgeving, maar ook op een grote binnentuin. Door het (evident) gesloten karakter van een binnentuin, kan deze worden aangewend als (veilige) dwaaltuin voor dementerenden en zorgbehoevenden. Bovendien brengt de binnentuin licht- en zichtkwaliteit tot in het hart van het gebouw.

 

De leefgroepen zitten naar de centrumfuncties georiënteerd, op deze manier genietend van een zuidelijke oriëntatie, maar ook dicht bij de verpleegposten. De verpleegposten in de leefgroepen liggen dermate centraal, dat ze overzicht hebben, niet enkel op de leefruimtes, maar ook op de (dwaal)gangen. Bovendien hebben deze verpleegposten ook zicht op de mensen die binnen en buiten willen.

 

 

Assistentiewoningen.

 

De assistentiewoningen liggen in een apart deel, toegankelijk via het gedeelde centrale inkomplein. De centrale gang, die alle woningen eenvoudig ontsluit, heeft op de beide uiteinden trappen. Daardoor kunnen we deze uiteinden transparant ontwikkelen, en krijgen deze gangen een zicht op de omgeving en lichtkwaliteit. Geen donkere, perspectiefloze gang.

 

De buitengevel van de assistentiewoningen zijn extensief opengemaakt om het maximum aan licht en zicht binnen te laten. Tussen de buitengevel van de assistentiewoningen en de brede sokkel ontstaan mooie terrassen. Op het gelijkvloers worden deze betegelde terrassen ‘beschermd’ door de sokkel, wat zorgt voor voldoende privacy, anders zo moeilijk op een gelijkvloerse verdieping.

 

Bij de assistentiewoningen op de verdieping vormt de sokkel een basis, een steun, voor houten terrassen die ertussen hangen. Een perfecte zithoogte van niveau terras tot bovenkant sokkel nodigt uit om deze als zitbank te gaan gebruiken. De bewoners zitten niet alleen in, maar ook op het gebouw.

 

Deze terrassen op de verdieping lopen niet over de hele lengte door, maar zijn plaatselijk opgemaakt, zodat extra (zenitaal en zon-) licht de woningen op het gelijkvloers bereikt.

 

In de bovenkant van de sokkel, aan de terrassen, is ook ruimte voor planten. Op deze manier wordt de gevel een échte groene interactieve gevel, en activeren we tegelijkertijd het leven van de senioren door ze te laten zorgen voor de planten.

 

Verzorgen en verzorgd worden.