• LIJST
  • ISO
  • ROL

Delmulle Delmulle ARCHITECTEN

Hopspot

2023

Public

Hergebruik gebouwen en materialen

De oude (geïnventariseerde) hoeve op de Vaarstraat was in erbarmelijke staat. Er werd gekozen om de oude woning en de schuur op te knappen en zo het landelijke karakter en de geschiedenis van de hoeve te behouden. Het ontwerp wil de identiteit van zowel het oude als het nieuwe in de verf zetten en die bij elkaar laten aansluiten. Omdat de loods een nieuwe constructie is, willen we dit ook zo tonen door gebruik te maken van hedendaagse materialen maar dan wel in combinatie met een traditionele vormentaal uit de landbouw. Alteraties die ten alle tijden de sfeer van het oude eertijds ensemble van de hoeve blijven uitstralen, naadloos geïntegreerd in de omgeving. Bovendien werd telkens bekeken hoe bestaande materialen kunnen hergebruikt kunnen worden. Dakpannen, bakstenen, staal, hout blijft ter plaatse en worden hergebruikt in het nieuwe gebouw.

Relatie met zijn (agrarische)omgeving

De agrarische functie op deze site wordt ook in de omgevingsaanleg benadrukt. Links naast de gebouwen zullen (hop)velden aangelegd worden, voor het kweken van gewassen die gebruikt zullen worden in de zaak. Een educatief veld, waar het bierbrouwen volledig kan geïllustreerd worden, van op het veld tot in het glas. Centraal tussen de gebouw wordt een binnenkoer aangelegd als centraal punt waar alle samenkomt,en als terras van de brasserie. De aanleg in platines (platte kasseien) past goed met de natuurlijke poëzie van de landelijke omgeving. Het gebouw promoot lokale productie en de brasserie en logeerkamers nodigen bezoekers uit om in de streek te vertoeven en verblijven. De site wordt publiek toegankelijk en een aantrekkelijke plek van waaruit de buurt verkent kan worden. Het wordt een plaats voor eten, drinken, ontmoeting, ontspanning, landbouw en kennismaking met lokaal gebrouwen bier.

Nieuwe loods: Circulair en duurzaam

Er wordt een nieuwe schuur opgetrokken waarin een microbrouwerij geïnstalleerd wordt. De schuur krijgt de oer-klassieke vorm van een Vlaamse schuur, zodat die goed bij het ensemble aansluit. Een laag gebouw onder een groot schilddak. Het nieuwe gebouw, met een klassieke vorm, zal echter ‘hightech’ worden opgebouwd uit een FSC gelabeld houten skelet zoals te zien in Vlaamse schuren, maar dan volledig bekleed met wit translucente extreem geïsoleerde polycarbonaatpanelen. Deze hedendaagse materialen verraden het hedendaagse bouwjaar. De brouwerij wordt ‘s avonds een verlicht baken in het uitgestrekt landelijk gebied. Zowel de polycarbonaatplaten (worden in elkaar geklikt) als de houten structuur(gebout) zijn demonteerbaar en dus later te demonteren en hergebruiken.

Energiebesparende maatregelen (technieken)

Het volledige gebouw wordt voorzien van de laatste vooruitstrevende technieken. Geothermische warmtepompen sturen de vloerverwarming in alle gebouwen aan. De vloerverwarming zorgt dat het gebouw op een lage temperatuur kan verwarmd worden. Een systeem D ventilatiesysteem met warmterecuperatie zorgt voor een gezond binnenklimaat. De daken en muren worden extensief geïsoleerd, met respect voor het eertijds ensemble. Door gebruik van deze energiebesparende maatregelen en door het gebruik van zuinige verlichting en controlesystemen wordt een competitief energetisch peil behaald.

Spreiden van bezoekers in tijd en ruimte.

De hoeve herbergt meerdere verschillende functies, complementair én supplementair waardoor een verscheidenheid aan bezoekers het gebouw om verschillende redenen aandoet: Een brouwerij in de hightech schuur functioneert als bier-lab waar kleinere batches streekbier worden gebrouwen en verkocht. Maar ook brouwlessen, teambuilding (private label brouwen voor bedrijvenbijvoorbeeld) of als ‘tap room’ die het gebrouwen bier rechtstreeks vanuit het vat aanbiedt. Een brasserie in de oude koestallen, met een eenvoudige kaart die inzet op laagdrempeligheid. De brasserie heeft een menukaart die sterk gelinkt is met het bier in al zijn facetten. Deze zaal is polyvalent waardoor er ook grote groepen of feesten kunnen doorgaan. Er zijn bovendien grote terrassen voorzien aan zowel de oost- (ochtendzon) als de wetskant (avondzon). Een cafeetje in de oude woning. Dit café heeft de look en feel van een bruin café 2.0 – een eenvoudige plek waar iedereen welkom is voor een koffie of uiteraard een uniek streekbier. Vier gastenkamers nodigen bezoekers uit om in de streek te vertoeven én te verblijven. Deze gastenkamers kunne worden gekoppeld aan arrangementen met debrouwerij of de brasserie. Een kleine streekwinkel in de woning promoot en verkoopt lokale producten uit het Meetjesland aan de bezoekers van het café, brasserie of brouwerij.

Herbestemming van een erfgoedsite.

Brouwerij Van Steenberge wil de vervallen hoeve nieuw leven inblazen en haar mogelijkheden uitbreiden. De identiteit van de hoeve blijft bewaard, maar de gebouwen kunnen nu een nieuw (verlengd) leven aangaan door zijn nieuwe mixed-use functies. Tegelijkertijd is de link met het landelijke en het agrarische nooit veraf, en zijn de functies verweven met de geschiedenis én de toekomst. 

 

CREDITS

Status: 2022-2023
Team: Seger Delmulle, Siebe Vanzieleghem
Stabiliteit: LABEAU, Frederik Tonniau
Landschap: Gilles Pieters
Details interieur: Katrien Lietaer

De nieuwe brouwerij kreeg de klassieke vorm van een Vlaamse schuur maar werd bekleedt met translucente polycarbonaatpanelen.
De hoeve herbergt meerdere verschillende functies, complementair én supplementair waardoor een verscheidenheid aan bezoekers het gebouw om verschillende redenen aandoet.
CREDITS Status: 2022-2023/ Team: Seger Delmulle, Siebe Vanzieleghem / Stabiliteit: LABEAU, Frederik Tonniau / Landschap: Gilles Pieters / Interieur: Delmulle Delmulle i.s.m. Katrien Lietaer

Hopspot

Heading

click to twist